ÇOĞU EBEVEYN GECENİN BİR YARISI AĞLAYARK UYANAN BEBEĞİNE , 2 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖFKE NÖBETİNDE İKEN VEYA 3.5 YAŞINDAKI COCUGU GÜN BOYUNCA MIZILDADINDA NASIL DAVRANMASI GEREKTİĞİNİ BİLEMEZ.RAHATLATMALI MI, YOK MU SAYMALI , CEZALANDIRMALI MI , DİKKATİNİ MI DAGITMALI YOKSA EMPATİ KURARAK ONU DİNLEMELİ Mİ?
GÜNÜMÜZDE ÇOK SAYIDA YAPILAN ÇALISMA VE GÖRÜŞLERDE ÖFKE ,AGLAMA NÖBETLERİ VURMA ISIRMA GİBİ YANLIŞ DAVRANIŞ OLARAK DEĞERLENDİRİLİP CEZALANDIRMAYI ÖNERİYOR. FARKLI BİR GÖRÜŞ VE ÇALIŞMADA BEBEKLERİ AĞLADIĞINDA ONLARI GÖRMEZDEN GELMELERİNİ BÖYLECE BU ALIŞKANLIĞIN SÖNÜMLENECEĞİ VE BEBEĞİN KENDİ KENDİNE SAKİNLEŞMEYİ ÖĞRENECEĞİ VURGULANIYOR.
PEKİ BEBEKLER GERCEKTE NEDEN AĞLAR ? DOĞRU YAKLAŞIM NE OLMALI?
BEBEKLER 2 NEDENDEN AĞLAR, BİRİNCİ NEDEN İHTİYAÇLARINI VE RAHATSIZLIKLARINI İFADE ETMEK VE EBEVEYNLERININ DIKKATINI ÇEKMEK . VERILECEK YANIT İSE İHTIYACI HIZLICA GİDERMEK..DİĞER SEBEP İSE STRESİ BOŞALTMAKTIR .STRESINDEN KURTULMAK İÇİN AGLAR BEBEKLER.
BEBEKLERİN DE STRESİ OLUR MU ? KESİNLİKLE OLUR . BEBEKLIKTE STRES SEBEPLERİ ;
-HUZURSUZ KAYGILI GEBELIK SÜRECİ, ARDINDAN ZOR DOĞUM , DOĞUM TRAVMALARI , ACI VEREN TIBBİ MUDAHALELER , YÜKSEK SES, ANNEDEN AYRILMAYA SEBEP OLAN DURUMLAR
( YAPILAN ÇALISMALARDA ZOR DOGUM YAPMIŞ ANNE BEBEKLERININ DAHA COK AGLAGIGI , KOMPLIKASYONLU DOĞUM SONRASI DOĞAN BEBEKLERIN GECELERİ DAHA SIK AGLAYARAK UYANDIGINI GÖSTERİR)
-TENTENE TEMAS VE KUCAKLANMA İHTIYACININ GİDERİLMEMESİ ( DOĞUM SONRASI ILK 9 AY FİZİKSEL TEMAS İHTIYACI İÇİN KRİTİKTİR VE UYGUN YAKLAŞIM İLE SÜREÇ OLUMLU OLUR.)
- AZ GELİŞMİŞ SİNİR SİSTEMİNE SAHİP SEBEBİYLE DIŞ DUNYA OLAYLARINA UYIM SAGLAMAKTA ZORLANIR . AŞIRI UYARILMAYA KARŞI HASSASIYETİ VARDIR.
(ANNE BEBEĞİYLE SESSIZ , LOŞ BI YERDE VE KUCAĞINDA KALP ATIM SESLERI İLE BEBEK HUZURLUDUR ,GÜVENDEDİR.)
-GELİŞİM SÜRECİNDE YENİ BECERİ KAZANMA HAZIRLIĞI.
-FİZİKSEL ACI HİSSETME AYRI BIR AGLAMA KAYNAĞIDIR. ( AŞILANMA , DİŞ ÇIKARMA , YARALANMA VEYA HASTALIK İÇİN İPUCU OLABİLİR , DOKTOR KONTROLU AKILDA TUTLMALIDIR.)
- EBEVEYN VEYA ETRAFTA DESTEK VEREN KİŞİLERİN RUH HALİ( KAYGILI VE GERGİN , TOLERANSIZ OLMASI , AYNALAMA ETKİSİ YAPAR)
AĞLAYAN BEBEGE NE YAPILMAMALI ?
- TEK BAŞINA BEŞİĞİNDE AĞLAMAYA DEVAM ETTİRİLMEMELİDİR.
- BIR TAKIM UYKU EĞİTİMLERİNDEKİ ÖNERİLEN GİBİ 5 DAKIKADA BIR YANINA GİDİP PIŞPIŞLANIP AGLAMAYA DEVAM ETTIRILMEMLİDİR.
BU İKİ YAKLASIMDA BEBEKTE GÜVENLİ BAĞLANMAYA ZARAR VERİR, TERK EDILMISLIK DUYGUSU HİSSETTİRİR.
DİĞER BİR GÖRÜŞTE BEBEK HER AGLADIGINDA KUCAGA ALIP EMZİK/ BIBERON /MEME, RİTMİK SALLAMA GİBİ DESTEKLEMEİLE BEBEĞİ SUSTURMAK VE AGLAMAYI ÖTELEMEK, ASLINDA BEBEĞİ STERSİNDEN ARINDIRMAMAK…
PEKİ AGLAYAN BEBEGE NASIL DAVRANMALI?
ENDİŞE VEREN BİR AĞLAMA İLE KARŞI KARŞIYA KALDIGIMIZDA OLASI HASTALIK DIŞLANMASI VE DOKTOR KONTROLU GEREKLIDIR. BÜTÜN ACİL FİZİKSEL ÜHTIYACLAR GİDERİLDİKTEN SONRA (AÇLIK , ÜŞÜME GİBİ ) YAPILACAKLAR SAKİN BİR ORTAMDA BEBEĞİNİZİ KUCAĞINIZA ALIP GÖZ TEMASI KURMA VE İLGİ GÖSTERMEKTİR. DİKKATİNİ DAĞITMAYA ÇALISMADAN DERİN NEFESLER ALARAK , OLUMLAMA – EMPATİ CÜMLELERİ İLE KONUŞMAK ( SENI SEVIYORUM , SENINLEYIM , SEN ZOR BIR GUN MU GECIRDIN , AGLAMAK DOĞALDIR GİBİ…) VE SEVGİNİZİ , SİZİ HİSSETMENİZE YARDIMCI OLMAK VE AĞLAMASINA EŞLİK ETMEK EN DOĞRU HAMLELER OLACAKTIR.
GÜVENLİ BAĞLANMA ORTAMINDA DİNLENİLEN VE AĞLAMASI KABUL EDİLEN ÇOCUK KOSULSUZ SEVİLDİĞİNİ BİLİR VE ÖZGÜVENLİ GELİŞİR . GELECEK YAŞAMINDA MUTLU , RAHAT , İŞBİRLİKÇİ , KENDİYLE BARIŞIK , ŞİDDETTEN UZAK RUH HALİNDE OLUR.
Uzm. Dr. Aysu Öztunç Dikerler / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Copyright ©2021 Dr.Aysu Öztunç Dikerler Tüm hakları saklıdır